Segitség, gyerekeim vannak!

Ha látta már a "Segítség, gyerekeim vannak! " c. sorozatot akkor már tudja miről is van szó! A Szuperdada huszonéves szakmai múlttal rendelkező nevelő, aki kimegy a családhoz, megfigyelőként, láthatatlan személyként van jelen a család életében, mindenki úgy él, teszi a dolgát, ahogy addig, ő pedig megfigyel és javaslatot tesz. A Szuperdada elbeszélget a családtagokkal, felvázol egy tervet a változtatásra, és segít megvalósítani azt. 'Magyarországon is végre van ilyen!" A Szuperdada Szolgálat elérhetősége Tel:+3670-211-5191 e-mail: dadaszolg@gmail.com

Címkék

agresszió (5) állatkert (2) állatok (5) álom (1) alvás (4) anya (12) anyaméh (1) apa (11) bántalmazás (6) barlang (1) beszélgetés (3) beszélni (3) beteg (3) boldog (1) boldogság (1) büntetés (2) bűntudat (1) család (25) csecsemő (1) csillagok (1) dadus (2) diafilm (3) dícséret (3) düh (2) egészség (3) érzelmek (2) farsang (5) félelem (6) felelősség (2) férfi (2) férfiak (1) festés (4) feszültség (2) figyelem (1) film (4) fürdés (1) gondoskodás (3) gondozás (1) gyász (4) gyerek (1) gyerekek (68) halál (7) házilag (4) házimunka (1) hiszti (4) humor (2) idegesség (1) internet (1) intimitás (1) iskola (4) játék (18) játszani (16) játszótér (3) jelmez (2) jutalom (2) karácsony (9) kézzel festés (3) kiborulás (4) kommunikáció (2) koncert (2) könyv (6) környezetvédelem (1) kötődés (1) kreativ (4) kultúra (4) kutatás (6) kutya (2) madáretető (2) maszk (4) mázolás (2) megfigyelő (1) mese (17) meztelenség (1) Mikulás (2) mozgás (1) mozi (3) munka (1) múzeum (1) népzene (1) nevelés (41) (4) nők (1) nyaralás (1) nyugalom (1) önfegyelem (1) önvédelem (1) orvos (1) ősz (2) óvoda (2) pedagógia (1) pelenka (2) pénz (1) program (43) rádió (3) rajz (1) rajzolás (1) régész (1) repülés (1) rivalizálás (2) rokonok (1) ruha (1) sötétség (1) sport (1) stressz (1) sütés (1) számítógép (1) szavak (2) személyiségfejlődés (12) szex (3) színház (7) szokások (5) szorongás (3) szülés (1) születés (1) szülők (29) takarékosság (1) tánc (1) tanulás (5) tél (1) terápia (16) természet (6) terv (1) test (2) testápolás (3) testvérek (4) teszt (1) tévé (3) tréning (1) ünnep (5) válás (2) verseny (1) vicc (2) vizsgálat (3) zene (2) Címkefelhő

Mennyit aludjon a gyerek?

2012.09.15. 19:17 - dadaszolgalat

Címkék: alvás gyerekek nevelés szülők

-gyerek-alvas_1347729279.jpg_330x312

 

 A gyermekek különösen kíváncsiak arra, hogy mi történik körülöttük, ezért sokszor olyan aktívak, hogy nem lehet észrevenni, mennyire fáradtak. A gyermekeknek mindazonáltal rengeteg alvásra van szükségük, ezért ha kicsit későbbre tesszük is a lefekvés idejét - ha például sokáig dolgozunk és többet szeretnénk a gyerekkel lenni - akkor is tartsuk szem előtt a gyerek alvásigényét. Bár ezek az adatok gyermekenként eltérhetnek, hiszen minden kisgyerek alvásigénye más és más.

 A gyermekek átlagos alvásszükséglete:

12 hónapos: 13 és fél óra
2 éves: 13 óra
3 éves: 12 óra
5 éves: 11 óra

 

Hogyan birkózzunk meg az alvásproblémával?

·         Alakítsunk ki egy napi rutint a lefekvés idejére - például vacsora, fürdés, pizsama és aztán az ágy. Semmiképpen se legyen ez túl bonyolult, különben a lefekvés órákat vesz igénybe.

·         Hagyjunk a gyereknek időt lecsillapodni - ha sírni kezdene a lefekvés miatt, hagyjuk egy kicsit magára, de semmiképpen sem olyan sokáig, hogy félni vagy aggódni kezdjen.

·         Csendesedjen el egy kicsit ilyenkor az egész lakás - így a gyerek is könnyebben megnyugszik, és megtanulja, hogy az éjszaka különbözik a nappaltól. Bár itt meg kell jegyezni, hogy ez e taktika néhány gyereknél nem működik, mert van, hogy szeretik hallani a megszokott zajokat, mert ezáltal biztosak lehetnek abban, hogy szüleik a közelben vannak.

·         Ha végképp nem akar elaludni, engedjük hogy játsszon, vagy könyvet nézegessen, de szigorúan csak az ágyban.

·         Ha a gyerek folyamatosan felkel, miután lefektettük szigorúan és következetesen vissza kell őt vinni az ágyba, és így egy kis idő múlva hozzászokik, hogy ne keljen fel, ha alvásidő van.

·         Ha a gyerek felébred éjszaka ne nagyon gyújtsunk lámpát, beszéljünk lágyan, kedvesen ha szükséges vegyük az ölünkbe, de ne túl hevesen, és semmiképpen se engedjük játszani!

És a felkelés?

·         A gyerekszobába vastag rolót vagy függönyt használjunk, ami reggel nem engedi át a fényt - ez különösen nyáron fontos, amikor korán kel a nap és sokáig van világos.

·         Készítsünk az ágy közelébe olyan (biztonságos) játékokat, amellyel szívesen játszik gyermekünk, ha felébred. Ha több gyerek van, egymást is gyakran elszórakoztatják, amíg a szülők felébrednek.

·         A gyerekek sokszor nagyon korán kelnek, ebben az időszakban nincs más megoldás, mint a türelem. Gondoljunk arra, hogy egyszer óvodába és iskolába fognak járni, és akkor úgyis tovább fognak aludni.

 Csináljunk kedvet a lefekvéshez!

 Az alvás temperamentum kérdése, de a jó alvó gyereket is el lehet rontani. Például azzal, ha nem vagyunk következetesek. A fektetésnek állandó, meghatározott ideje legyen. Ha a gyerek épp belefeledkezett valami érdekes játékba, ne szedjük ki azonnal a kezéből, de figyelmeztessük, hogy pár perc múlva megyünk lefeküdni.És újabb haladékot ne adjunk, mert akkor a gyermek megtanulja, kis nyafival kitolható az idő. Jó módszer egy órát tenni a szobába (akkor is, ha még nem ismeri) és megmutatni, ha ide ér a mutató, menni kell az ágyba.

 

    • Ne próbáljuk meg lekenyerezni a gyermeket. A „ha ma szépen lefekszel, holnap megveszem neked azt a kisautót”-szerű ígéretek azt üzenik: mégiscsak te döntesz az alvásról, kicsim. Határozottnak kell lenni, de nem parancsolgatónak, mert az dacreakciót vált ki. Az alvás pedig éppen az akarat ellazulását feltételezi.

 

    • Annak, hogy egy kisgyerek nem akar aludni menni, vagy mindenféle ürüggyel újra és újra behívja a mamáját, sokféle oka lehet. Leggyakoribb, hogy fél a sötétségtől. A kisgyerek azt hiszi, ha ő nem lát valamit, akkor az nincs. (Ha például befogja a szemét, úgy gondolja, ő sem látszik.) Úgyhogy a sötétben maradás okozhat egyfajta megsemmisüléstől való félelmet, ami kiegészülhet a szülők elvesztése miatti szorongással.

 

    • Tilos, még kedveskedve is, gúnyolni a gyereket félelmei miatt („ekkora fiú, hogy lehet ilyen anyámasszony katonája” stb.) Egy gyenge fényű lámpa, nagyobb gyerek esetén az elérhető villanykapcsoló sokat segíthet a félelmek elűzésében.

 

Fontos az is, hogy tegyük meghitté az alvás előtti perceket. Legyen egy állandó babusgatós, beszélgetős rituálé, amelyet elvégzünk a szorongások leküzdésére. Hagyjunk időt meseolvasásra. A lefekvést varázsoljuk pozitív élménnyé!

A bejegyzés trackback címe:

https://dadaszolgalat.blog.hu/api/trackback/id/tr264779204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása